•  Snabb leverans
  •  Fraktfritt över 500kr
  •  Personlig service

Service, Kunskap och Kvalitet - En trygg affär sedan 1944

Cykelhjälmar

Den bästa och billigaste livförsäkringen du kan ha är en hjälm som sitter ordentligt på huvudet! Testa dig gärna fram genom att prova olika modeller i vår butik.

En cykelhjälm är en färskvara som bör bytas vart femte år, eller ännu tidigare om hjälmen fått ta emot stötar. En hjälm kan ha nedsatt skyddsförmåga även om den inte har några synliga skador. Risken är att det uppstått sprickor i hjälmen som inte syns utanpå men som påverkar hjälmens funktion om olyckan skulle vara framme. Alla våra hjälmar är testade och godkända för cykling.

När du väljer hjälm är säkerheten och passformen viktigast. Därefter kan du väga in aspekter som ventilation, vikt, utseende och pris. Om du tränar och svettas mycket ska du välja en hjälm med god ventilation. Om du cyklar mycket i framåtlutad position är det bra att välja en lätt hjälm, då det annars blir tungt för nackmusklerna.

Hjälmen skall smita åt runt huvudet och gå ner ordentligt i pannan. Den ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Hakremmarna skall spännas åt så att de inte kan dras över huvudet. För bästa skydd ska det vara så lite glipor mellan huvudet och hjälmen som möjligt.

För vanlig cykling rekommenderar vi hjälmar som är justerbara i nacken och som har det klassiska cykelhjälmsutseendet då de ofta sitter bra på huvudet. Dessa hjälmar är konstruerade för att fördela kraften från en stöt mot huvudet så jämt och skonsamt som möjligt.

Traditionellt är cykelhjälmar tillverkade av EPS-foam som liknar frigolit. Det är mjukt och elastiskt för att vid en kollision deformeras för att minska skaderisken. EPS-foam stelnar med tiden varför en sådan hjälm bör bytas vart femte år.

BMX/Skate-hjälmar är gjorda för att tåla lite mer varför stötupptagningen inte är lika bra.

MBT-skärmar har en skärm framtill. Den fungerar som solskydd samt skyddar mot lågt hängande grenar.

MIPS (Multidirectional Impact Protection System) är en ny teknik som har börjat användas i allt fler hjälmar. Företaget MIPS har inspirerats av hjärnans naturliga skydd, vilket är att inte sitta fast i skallbenet utan att istället ha ett vätskelager emellan som dämpar rotationskrafterna. MIPS-systemet har på samma sätt på ett yttre lager som är rörligt i förhållande till den inre hjälmstommen. Vid smällar mot hjälmen rör sig ytterskalet 15 mm, vilket enligt MIPS egen forskning gör att rotationskraften som påverkar hjärnan vid sneda slag reduceras med 40%   

Populära produkter i underkategorierna


Kassan
Produkter

Handla

Information