•  Snabb leverans
  •  Fraktfritt över 500kr
  •  Personlig service

Service, Kunskap och Kvalitet - En trygg affär sedan 1944

Elcyklar

Elcykel är ett perfekt alternativ för dig som vill kunna cykla längre sträckor utan att bli svettig. En elcykel är dyrare i inköp än en vanlig cykel, men jämfört med andra pendlingsalternativ tjänar du snabbt in kostnaden. Elkostnaden för en laddning är ungefär en krona. Om cykelns räckvidd är fyra mil blir milkostnaden därför 25 öre. Ett mycket prisvärt alternativ till andra transportmedel!

Elmotorn är en hjälpmotor, vilket innebär att den är aktiv när du trampar aktivt och slår ifrån när du inte trampar. Du kan själv reglera hur mycket el-assistans du vill ha. Ju mindre assistans, desto längre räcker batteriet. För lång räckvidd är det viktigt att inte trampa utan motstånd, för att undvika att motorn går igång och förbrukar ström utan att driva cykeln framåt. Enligt lag kopplar elmotorn ifrån vid 25 km/h.

Elmotorns räckvidd varierar beroende på väder och vind. Vid låga temperaturer sjunker batteriets kapacitet något, men generellt kommer du fem till tio mil på en laddning. Alla våra el-cyklar säljs med moderna Lithium-batterier med en laddningstid på 4-6 timmar, som klarar att laddas 600-1000 gånger innan det börjar tappa effekt. Batteriet trivs bäst i rumstemperatur, så förvara gärna batteriet inomhus när det inte används.

Det finns både standard-, hybrid-, och mountainbikecyklar med el-assistans. Om du cyklar långt är det en bra idé att satsa på en dyrare modell, då dessa ofta är mer genomtänkta, kraftfullare, har bättre balans och är lättare.

Motorn kan vara placerad på tre olika ställen, på bakhjulet, på framhjulet eller i mitten. Framhjulsdrift lämpar sig bäst i stadsmiljö och på plan mark. En bakhjulsdriven el-cykel är något bättre i uppförsbackar och ger lägre ljudnivå för den som cyklar, då motorn är placerad bakom öronen. En mittmonterad motor ger en låg och centrerad tyngdpunkt, vilket gör cykeln stabil och lättmanövrerad.

Motorerna varierar i spänning och effekt. En elcykelmotor får som mest ligga på 250W för att inte behöva registreras som moped. Jarlacykel säljer endast elcyklar som är testade och godkända enligt EU-standarden EN 15194. Det krävs inte körkort för elcykel.

 


Kassan
Produkter

Handla

Information