Cykelhjälm – en köpguide

2019/02/05

Cykelhjälm

Säkerheten bör alltid vara första prioritet när du cyklar. Detta innebär självfallet att du ska bära en hjälm, vilket är den allra viktigaste säkerhetsåtgärden. Men hur går man egentligen tillväga för att välja rätt cykelhjälm? I denna artikel ger vi dig svaret.


Innehåll

– Statistik över cykelolyckor
– Olika typer av cykelhjälmar
– Övriga faktorer att överväga

Statistik över cykelolyckor

Enligt VTI – Statens väg- och transportforskningsinstitut – var över 44 000 cyklister inblandade i olyckor mellan åren 2007–2012. Av dessa omkom 153 stycken medan 8 400 skadades allvarligt och ytterligare 1 100 mycket allvarligt.

Efter att ha analyserat orsakerna till olyckorna anser VTI att användning av cykelhjälm är en av de åtgärder som har störst potential att minska antalet allvarliga skadade cyklister. I en annan studie som genomförts av försäkringsbolaget Folksam uppger man att hjälmanvändandet förhindrar drygt 60 procent av alla cykelrelaterade huvudskador.

Som du märker är hjälmen ett av de viktigaste redskapen för att dämpa skadeeffekten vid en olycka. Detta förutsätter dock att du väljer en hjälm som passar just dig och dina förutsättningar.

Olika typer av cykelhjälmar

Vi människor har blivit allt mer stilmedvetna. En trend som även smittat av sig på cykelkläder och -utrustning. När man är på jakt efter en cykelhjälm brukar det därför vara högst individuellt vilken hjälm man gillar bäst.

Vanligtvis brukar vi dock dela in hjälmarna i fyra segment baserat på vilken typ av cykel du äger. Till dessa hör:

Landsvägshjälmar
Mountainbikehjälmar
Urban-hjälmar
Barn och junior

Landsväg

De hjälmar som är anpassade för landsvägscykling är oftast aerodynamiska. Det finns dock varianter som är mer aerodynamiska än andra. Dessa har oftast väldigt få hål för att luften ska strömma över hjälmen och därigenom skapa så lite luftmotstånd som möjligt. Modeller av denna typ används framförallt av riktiga proffs som deltar i professionella tävlingar.

De modeller som inte är fullt lika aerodynamiska har oftast fler hål för att vara mer ventilerade. Typiskt för båda varianter är däremot att dem är väldigt lätta. Många levereras dessutom med integrerade glasögonhållare.

Mountainbike (MTB)

När man cyklar MTB krävs inte samma aerodynamik som vid landsvägscykling. Med anledning av detta är dessa oftast försedda med många hål för att ge god ventilation för huvudet. Många gånger är dem dessutom lite rundare i nacken samtidigt som dem går längre ner än t.ex. landsvägshjälmar.

Eftersom man inte vill bli bländad av solen eller få kvistar eller liknande i ansiktet, är MTB-hjälmarna många gånger utrustade med en skärm framtill. Vissa modeller är även försedda med ett käkskydd (likt en MC-hjälm).

Urban

Under denna kategori faller hjälmar som används vid cykling i stadsmiljöer. I situationer som dessa spelar hjälmens utformning mindre roll. Här är det framförallt personliga preferenser som styr.

Något som brukar vara populärt är däremot de modeller som inte syns särskilt mycket. Därav har Hövding, vilket är en airbag för cyklister, blivit mycket populär på senaste år. Även hjälmar med reflexer och/eller lampa för att synas i trafiken brukar vara uppskattat.

Barn och junior

Hjälmar för barn och juniorer finns även dessa i en mängd olika modeller och utföranden. Enda skillnaden är att dem är anpassade för mindre huvuden, vilket innebär att dem finns i mindre storlekar.

Även här styrs valet mycket av personliga preferenser när det kommer till modell och utseende. Det gäller dock att prova hjälmen och säkerställa så att den sitter ordentligt. Den får inte sitta ”bak i nacken” eller halka ner medan den används (något som är vanligt på billigare hjälmar). Hjälmen ska sitta rakt på huvudet, strax ovanför ögonbrynen.

Övriga faktorer att överväga

Förutom modell och utseende finns det även andra faktorer att överväga när du väljer cykelhjälm.

Se till att välja en godkänd hjälm

En godkänd hjälm ska täcka panna, huvud och hjässa samtidigt som den måste uppfylla den lagstadgade standarden för cykelhjälmar – SS-EN 1078. De hjälmar som lever upp till dessa krav är märkta med CE-EN 1078, vilken du vanligtvis hittar inuti hjälmen.

Om du vill öka säkerheten ytterligare ett steg rekommenderar vi dig att även införskaffa en så kallad MIPS-hjälm. Ett system som kort och gott gör att hjälmen kan rotera i förhållande till huvudet. Något som ger ökat skydd mot ”rotationsskador”.

Se till att välja rätt storlek på din hjälm

En hjälm som inte sitter rätt kan göra mer skada än nytta. Som tidigare nämnts bör hjälmen täcka panna, huvud och hjässa samtidigt som den bör hållas på plats under hela cykelturen. Lyckligtvis är majoriteten av hjälmarna idag utrustade med justerbara spännen, vilket gör att de kan anpassas till just ditt huvud.

Köp din hjälm hos Jarla Cykel

På Jarla Cykel tillhandahåller vi ett stort utbud av både stilfulla och säkra cykelhjälmar som passar alla typer av behov. Oavsett om du är på jakt efter en landsväg-, MTB-, urban eller barnhjälm.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!