Kedjeskydd – en köpguide

2018/10/02

Är du på jakt efter ett nytt kedjeskydd, men är osäker på vilka modeller som finns tillgängliga och vilken som passar just din cykel? Då har du hamnat helt rätt! Inte nog med att vi på Jarla Cykel tillhandahåller ett stort utbud av praktiska kedjeskydd, tänkte vi i denna artikel dela med oss av tips och råd som underlättar ditt köp.

 

Innehåll

– Därför bör du använda ett kedjeskydd
– Olika typer av kedjeskydd

Därför bör du använda ett kedjeskydd

Innan vi berättar mer om de olika typerna av kedjeskydd som finns tillgängliga på marknaden, tänkte vi börja med det mest grundläggande. Att reda ut varför du bör förse din cykel med detta skydd från första början.

Det finns egentligen två huvudsakliga anledningar till att använda ett kedjeskydd. Den första är för att (inte helt otippat) skydda din kedja från att bli mer smutsig och blöt än nödvändigt. Smuts och väta kan nämligen leda till att kedjans funktion blir sämre.

Den andra anledningen till att använda ett kedjeskydd är för att skydda dina byxor, strumpor och skor från att bli smutsiga. De förhindrar också dina byxor från att fastna i kedjan.

Olika typer av kedjeskydd

Nu när du har bättre förståelse för varför man bör använda denna typ av skydd, tänkte vi berätta mer djupgående om de olika kedjeskydden som finns tillgängliga på marknaden. Vi brukar framförallt dela in dem i tre kategorier:

– Klassiska kedjeskydd
– Helkapslande kedjeskydd
– Roterande kedjeskydd

Klassiska kedjeskydd

De klassiska skydden hittar du på framförallt på standardcyklar. Det som kännetecknar dessa skydd är att de täcker större delen av kedjan. De följer den bakåt och avslutas just vid det bakre drevet.

Denna typ av kedjeskydd är ofta modellspecifika, vilket innebär att de kan vara svåra att byta på egen hand. Detta eftersom skydden många gånger fästs bakom vevlagret.

Det kan också vara värt att påpeka att denna typ av skydd uteslutande är till för att skydda dig som cyklist från smuts, samt från att inte fastna i kedjan med byxorna. De skyddar således inte kedjan från smuts och väta.

Helkapslande kedjeskydd

Precis som namnet antyder omsluter denna typ av skydd hela kedjan. Dessa kedjeskydd är inte allt för vanliga och är likt de klassiska kedjeskydden ofta modellspecifika. Har ditt helkapslande skydd gått sönder och du är tvungen att hitta ett nytt, kan det därmed vara lite svårare att hitta i och byta ut själv.

En annan likhet mellan de klassiska och helkapslande skydden är att de många gånger fästs bakom vevlagret. Det blir med andra ord ett ganska stort och krångligt jobb som de flesta inte klarar av att utföra själv. Vi rekommenderar då att man tar hjälp av en cykelverkstad.

Till skillnad från de klassiska modellerna skyddar däremot de helkapslande kedjeskydden både cyklist och kedja från smuts. Självklart förhindrar de även att dina byxor fastnar i kedjan.

Roterande kedjeskydd

På mountainbikes (MTB) och hybridcyklar är det mer vanligt att man använder sig utav ett roterande kedjeskydd. Till skillnad från de klassiska och heltäckande skydden täcker dessa endast det främre drevet. Något som gör att de enbart skyddar dig från smuts samt förhindrar dina byxor att fastna i kedjan. De skyddar inte själva kedjan från smuts och väta.

De universella roterande kedjeskydden fästes i hålet i vevarmen dör vevarmsbulten sitter. Något som medför att de kan användas på de allra flesta MTB och hybridcyklar. Tack vare detta möjliggörs även eftermontering, vilket är ett enkelt och ej tidskrävande arbete som kan göras på egen hand.

Det finns däremot roterande kedjeskydd som sitter originalmonterat på mountainbikes och hybridcyklar. Dessa är dock fastskruvade i klingan.

Köp ditt kedjeskydd hos Jarla Cykel

Som nämnts tidigare erbjuder vi på Jarla Cykel ett stort utbud av praktiska kedjeskydd. Bland vårt stora utbud hittar du självfallet skydd från samtliga tre kategorier, vilket gör att du snabbt och enkelt kan hitta ett skydd för just dina behov.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!