•  Snabb leverans
  •  Fraktfritt över 500kr
  •  Personlig service

Service, Kunskap och Kvalitet - En trygg affär sedan 1944

Så gör du för att byta framgaffel på cykeln

Så gör du för att byta framgaffel på cykeln

Att byta framgaffel på sin cykel är någonting som åtminstone majoriteten inte gör allt för ofta. Det händer dock att mountainbikeåkare kan behöva göra det lite mer frekvent. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vad du ska tänka på vid ett köp, samt hur du går tillväga för att montera framgaffeln på din MTB.

Innehåll

- Att tänka på vid köp av framgaffel
- Så monterar du din nya gaffel

Att tänka på vid köp av framgaffel


När du väl ska köpa en ny framgaffel till din mountainbike, gäller det självfallet att hitta en modell som passar just din hoj. Det som bör kontrolleras är framförallt:

1. Vilken dimension gaffelröret har?


Idag finns det framförallt två dimensioner som används. Den första är 1/8 tum grov och har ett rakt gaffelrör. Den andra kallas för tapered och är ½ tum i botten, varpå den sedan smalnar av och blir 1/8 tum i botten. Andra vanliga namn är avsmalnande- eller konisk gaffel.

2. Vilken axelstandard framhjulet har?


När du väl är medveten om vilken dimensionen på gaffelröret, är det dags att ta reda på vilken axelstandard framhjulet har. De kan komma i en mängd olika storlekar. I värsta fall kan du alltid byta axel.

3. Vilken bredd navet har?


Även på dagens nav är det framförallt två olika storlekar som används. Den vanligaste storleken kallas helt enkelt för standard medan den andra, lite tjockare modellen, kallas för Boost.

4. Finns någon skivbromsinfästning?


Äger man en väldigt gammal MTB bör man även kontrollera ifall det finns någon skivbromsinfästning. Även här finns det två olika standarder – IS och Post-mount. Detta är nämligen viktigt att veta för att kunna skaffa rätt adaptrar.

Så monterar du din nya gaffel


Förutsatt att du har mountainbike som är tillverkad efter år 1995, är det relativt enkelt att byta ut framgaffeln. Börja helt enkelt med att lossa gaffeln från framhjulet, demontera sedan styrstammen och dra därefter ut gaffeln från röret.

Innan du för in den nya gaffeln i ramen är du med största sannolikhet tvungen att kapa av gaffelröret så att det får rätt längd. Se till att använda en kapguide och metallsåg för att få det rakt.

När röret väl har rätt längd placeras det i ramen tillsammans med en styrstjärna. Sätt därefter tillbaka styrstammen och hjulet. Avsluta sedan med att skruva åt alla komponenter lagom hårt.

Har du monterat en dämpad gaffel är du också tvungen att ställa in den efteråt. Se till att den har rätt lufttryck och liknande.

Ta hjälp av Jarla Cykel


Oavsett om du vill köpa en ny framgaffel eller också behöver hjälp med monteringen och justeringen av denna, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av framgafflar. Dessutom har vi en verkstad som gärna hjälper dig att montera den på cykeln.

För dig som helst vill ställa in den nya gaffeln på egen hand, tillhandahåller vi även så kallade ShockWiz. Ett verktyg som du kopplar till dämparen följt av en app i telefonen. På så sätt säkerställer du att dämparinställningarna blir rätt.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i vår butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller ring oss direkt på 08 - 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.
Produkter

Handla

Information